Kanabinoidni receptori: što su i kako djeluju?

Kanabinoidni receptori izuzetno su važni za naše opće dobro, ali oni i dalje ostaju velika misterija za nas. Većina ljudi je svjesna činjenice da konoplja ima veliku djelotvornost, ali kako ona zapravo djeluje u tijelu?  Upravo kanabinoidni receptori imaju tu važnu ulogu.

Kanabinoidni receptori su klasa receptora staničnih membrana povezanih sa proteinima G koji čine dio endokanabinoidnog sustava – koji je odgovoran za sve većinu naših fizioloških funkcija kao i cjelokupnu homeostazu.

CB1 receptor izražava se uglavnom u mozgu (središnji živčani sustav ili “CNS”), ali i u plućima, jetri i bubrezima. U mozgu su otkrivene različite razine ekspresije CB1 u sljedećim regijama: olfaktorna žarulja, kortikalna područja (neokorteks, piriformni korteks, hipokampus i amigdala), više dijelova bazalnih ganglija, talamičnih i hipotalamičkih jezgara i drugih potkortikalnih regija (npr. septalna regija), moždanu koru i jezgre mozga.

Jedna od glavnih uloga CB1 receptora je održavanje homeostaze i ravnoteže u tijelu, ali je važan čimbenik u liječenju različitih poremećaja. Pomažu u smanjenju anksioznosti, minimiziranju bolova i upalnih procesa.

 

CB2 receptori nalaze se prvenstveno u imunološkom sustavu i u hematopoetskim stanicama. Prema najsuvremenijim istraživanjima, „Kroz inhibiciju adenil-ciklaze preko njihovih podjedinica Gi / Goα, agonisti receptora CB2 uzrokuju smanjenje unutarćelijskih razina cikličkog adenosinofenofosfata (cAMP).“ Pojednostavljeno, to znači da su ti receptori povezani s različitim funkcijama imunološkog sustava, kao što su regulacija imunološke supresije, indukcija apoptoze i olakšavanje migracije stanica.

Aktivnost receptora CB2 kroz različita istraživanja se pokazalo da mogu biti velika pomoć za kardiovaskularne, gastrointestinalne, jetrene, bubrežne, kožne i autoimune probleme.

 

Pročitajte cijeli članak