Terpeni – što su i njihova uloga

Terpeni su raznolika skupina organskih spojeva koje proizvode biljke, voće i povrće. Neke biljke koriste terpene za zaštitu od drugih životinja, ali mnoge imaju i značajnu terapijsku i ljekovitu vrijednost za ljude. Poznata je činjenica da su se ljudi, životinje i biljke razvijali zajedno kroz sva vremena, barem na nekoj razini. Na primjer, poznato je da neki terpeni u biljkama pomažu ljudima i dovode ih bliže stanju homeostaze ili “savršene ravnoteže”. Ti terpeni utječu na različite zamršene sustave unutar ljudskog tijela, a ako nisu pravilno regulirani, može dovesti do bolesti i raznih drugih bolesti

Tijelo se neprestano pokušava dovesti u stanje homeostaze. To se događa putem tri središnja sustava: Endokrinog sustava, Neuroendokrinog sustava i Endokanabinoidnog sustava. Ovi sustave imaju glavne uloge u reguliranju zdravlja, sna, raspoloženja, apetita i niz drugih stvari.

Glavne organizacije u tijelu odgovorne za dovođenje ljudi u stanje ravnoteže su mozak, jetra i bubrezi. Mozak kontrolira ravnotežu unutar hipotalamusa ili endokrinog sustava. U isto vrijeme jetra kontrolira kako tijelo metabolizira ugljikohidrate. Bubrezi su odgovorni za nekoliko tjelesnih funkcija, uključujući vode u krvi, razinu soli i uravnoteženi pH.

Terpeni su sekundarni metabolit koji proizvode biljke poput konoplje. To znači da sekundarni metaboliti – poput terpena – ne igraju nikakvu ulogu u rastu ili reprodukciji biljke.  Terpeni nemaju ni jednu drugu svrhu osim koristi ljudima i životinjama. Terpene proizvode drveće poput četinjača i jela, a također i voće. Terpeni se stoljećima koriste u alternativnoj medicini za suzbijanja stanja poput boli, upala, depresije, tjeskobe i nesanice koje utječu na ljude.

Pročitajte cijeli članak